- Door Seshma Bissesar -

De familyplanning organisatie Stichting Lobi heet voortaan stichtig Lobi Health Center. De nieuwe naam is gisteren gelanceerd in verband met het 50 jarig bestaan van de organisatie. Dit historisch moment is gevierd in Torarica waar directeur Nensy Bandhoe ook meteen de nieuwe slogan van de stichting presenteerde: Libi wan gosontu lobi libi. Voorheen was dat libi wan verantwortu lobi libi.

Tijdens de toespraken gingen Bandhoe, Julia Terborg van het stichtingsbestuur en Anand Jagesar, voorzitter van de Raad van Advies in op de ontwikkelingen die de gezondheidsorganisatie in 50 jaren heeft meegemaakt. Jagesar benadrukte dat de stichting het steeds heeft gedaan zonder steun van de overheid. “Het is een beetje begonnen als een pure vorm van tienerzwangerschappen voorkomen naar opkomen voor rechten van de vrouwen en met name van meisjes naar initiatiefnemer van de HIV preventie toen die opkwam in de jaren 80. Daar is er een hele campagne voorgehouden en een voortrekkersrol verricht ook ten aanzien van het aanschaffen van medicatie”, somde Jagesar de verworvenheden van de stichting op.

Ondanks de positieve ontwikkelingen zijn er ook uitdagingen die moeten worden overwonnen. Een van deze uitdagingen is de gemeenschap dichterbij te betrekken in de dienstverlening, zei Bandhoe. “Mijn ervaring van de afgelopen jaren zegt mij dat de mensen niet precies weten wat we doen. Het is dus hoog tijd dat we iets meer naar buiten treden en de diensten bekend maken. It’s time for something new”, zei Bandhoe terwijl ze meteen ook het nieuwe logo presenteerde. Met het diverse aanbod van diensten mag de organisatie zich nu terecht een goed ontwikkelde public health organization noemen, zegt Bandhoe trots. “ We zijn er voor de samenleving. We zijn er om onze burgers gezond te houden, zodat ze kunnen bijdragen aan hun eigen ontwikkeling en de ontwikkeling van het land”.

De diensten van de stichting blijven onmisbaar voor de gemeenschap, zei Terborg tijdens haar betoog. Onbedoelde tiener zwangerschappen, seksueel misbruik en de daaraan gerelateerde levenslange trauma’s, HIV en SOA infecties, complicaties als gevolg van abortussen, stigma en discriminatie van minderheidsgroepen blijven vraagstukken die de optimale participatie van vrouwen en mannen in de ontwikkeling van het land ernstig verhinderen, aldus Terborg.

De Stichting zet zich al meer dan dertig jaren in voor kankerpreventie en vroege detectie. Hieronder vallen baarmoederhalskankeronderzoek, borstonderzoek en prostaatonderzoek. De stichting richt zich ook op de uitbreiding van haar diensten gericht op seksueel overdraagbare aandoeningen. Naast Hiv-testen worden er ook gonorroe testen en chlamydia testen aangeboden. De educatie en training poot is ook verder ontwikkeld van simpel voorlichting naar een meer diepgaande educatie training gericht op het ontwikkelen van het kritisch denkvermogen van jongeren en hom hun weerbaarder te maken. Op het eind van de meeting werd de nieuwe website van de Stichting Lobi Health Center (www.lobisuriname.org) geïntroduceerd met een druk op de knop door de directeur.

Contact Ons


Openingstijden:
Ma, Wo, Do en Vr: 07:15 – 14:00u
Di: 07:15 – 17:30u
Za: 08:00 - 11:00u

Fajalobistraat 16

(597) 400444

lobi@lobisuriname.org

Hoe vindt u onze website?

Hoe vindt u onze website?

Flickr Gallery