De International Planned Parenthood Federation, Western Hemisphere Region Inc.(IPPF/ WHR) heeft een netwerk van lid organisaties in het Oost-Caraïbisch Gebied dat vrouwen, mannen en jongeren voorziet van diensten en informatie betreffende seksuele- en reproductieve gezondheid.  Deze organisaties hebben ook een jeugdarm, Youth Advocacy Movement (YAM) genaamd, zo ook Stichting Lobi als geaccrediteerde lid organisatie van IPPF.
YAM’s zijn een model van jongeren participatie in programma’s voor jongeren. De jonge leden (10 – 24 jaar) van de YAM ontwerpen strategieën om jongeren meer kennis bij te brengen betreffende seksuele- en reproductieve gezondheid. Ook stellen ze leeftijdsgenoten zoveel mogelijk op hun gemak te stellen om de ‘drempelvrees’ te verlagen zodat ze ongehinderd gebruik kunnen maken van de diensten van de  gezinsplanningsklinieken.

Deze groep werd eerst de Under Twenty Club (UTC) genoemd en de leden waren toen jonger dan 20 jaar. In 1998 is de naam UTC veranderd naar YAM om zodoende hun ‘missie’ beter tot uiting te laten komen: “Het versterken van jongeren zodat zij in staat worden gesteld  om te kunnen omgaan met onderwerpen die betrekking hebben op de ontwikkeling van jongeren inclusief hun seksuele- en reproductieve gezondheidsrechten”.

In Suriname vond de eerste YAM bijeenkomst plaats op zaterdag 12 Mei 2001.
De groep werd toen ingelicht over het hoe, wat en waarom van de YAM en men mocht daarna zelf bepalen of men nog echt deel wilde uitmaken van YAM SURINAME of niet. Na deze eerste meeting hebben de YAM leden zich officieel voorgesteld aan het Bestuur van Stichting Lobi tijdens de Jaarvergadering  op zaterdag 26 Mei 2001. Dit was tevens hun eerste ‘activiteit’.

Doel van de YAM:
Het versterken van Caraïbische jongeren om seksuele- en reproductieve gezondheid te bevorderen.

Subdoelen van de YAM:

  1. Het versterken van de capaciteit van Caraïbische YAMS om ondersteuning en  informatie te verstrekken en tevens te werken aan leiderschapskwaliteiten van jonge mannen en vrouwen tussen de 10-24 jaar in seksuele- en reproductieve gezondheid voor adolescenten.
  2. Het versterken van YAMS om een regionale stem te kunnen zijn voor jongeren door middel van het ontwikkelen van goede netwerken, het gebruik van informatie en het advocaten voor de seksuele rechten van jongeren
  3. Het verhogen van de toegang en het gebruik van seksuele- en reproductieve gezondheidsdiensten en educatieve hulpverlening onder Caraïbische jongeren.
  4. Het verhogen van het begrip over seksuele- en reproductieve gezondheid en rechten onder jongeren, ouders en beleidsmakers door effectief gebruik te maken van de media.

 

Onze YAM heeft een eigen FB page: Youth Advocacy Movement Suriname Facebook.

Contact Ons


Openingstijden:
Ma t/m Vr: 07:15 – 14:00u

Fajalobistraat 16

(597) 400444

lobi@lobisuriname.org

Hoe vindt u onze website?

Hoe vindt u onze website?

Flickr Gallery