Vaginale afscheiding, wat is dat?
Vaginale afscheiding of fluor is een normaal voorkomend verschijnsel bij de vrouw. Het maakt deel uit van het zelf reinigend mechanisme van de vagina. De binnenwand van de vagina bestaat uit cellen die slijm produceren.
Door bepaalde omstandigheden kan de hoeveelheid normale vaginale afscheiding toenemen. Dit kan als hinderlijk worden ervaren.

Wat kan de oorzaak zijn van een verhoogde vaginale afscheiding?
Factoren die de normale vaginale zuurgraad kunnen verstoren zijn o.a. diabetes, antibiotica gebruik, slechte hygiëne-of overmatig wassen van de vagina, zeepgebruik in de vagina en infecties van buitenaf. Chronische verhoogde, onwelriekende vaginale afscheiding niet reagerend op antibiotica therapie kan diuden op beginnend baarmoederhals kanker. 

Wat is fluor analyse?
Een ander woord voor fluor analyse is afscheidings onderzoek.  Het is een vaginaal onderzoek naar de oorzaak van overmatige of storende afscheiding.
Onderzoek kan helpen te ontdekken of er een ontsteking aanwezig is bij de vagina of baarmoedermond.
Deze ontsteking kan verholpen worden.
Voordat de fluoranalyse gedaan wordt zal de verpleegkundige eerst enige vragen stellen z.a. wat zijn uw klachten, hoelang bestaan deze klachten en bent u al behandeld voor deze klachten, welk anticonceptiemiddel gebruikt u, welke medicijnen gebruikt u, wanneer had u uw laatste menstruatie.

Bij welke klachten wordt een fluor analyse aangeraden?
Een afscheidings onderzoek wordt aangeraden als de vaginale afscheiding :

  • korrelig, slijmerig, schuimend of dik is
  • overmatig is
  • jeukend is
  • onaangenaam ruikt
  • een ongewone kleur heeft (bloederig, gelig, groenig enz.)

Welke micro-organismen kunnen bij Stichting Lobi opgespoord worden ?
Enkele verwekkers die gediagnosticeerd kunnen worden zijn : 
Candida albicans, Trichomonas vaginalis, bacteriële infectie

Wat gebeurt er bij het onderzoek?
Bij een afscheidings onderzoek wordt door een getrainde verpleegkundige of arts een speculum in de vagina ingebracht. De vagina en baarmoedermond worden geinspecteerd en er wordt wat afscheiding uit de vagina afgenomen. De afscheiding wordt vervolgens in het laboratorium microscopisch onderzocht op de aanwezigheid van micro-organismen
Bij vrouwen die maagd zijn wordt er geen speculum gebruikt, maar er wordt gewoon wat afscheiding uit de vagina afgenomen met behulp van een spatel .

Is het onderzoek pijnlijk?
Nee, het inbrengen van het speculum kan als je gespannen bent wat gevoelig zijn. Het onderzoek kan een beetje pijnlijk zijn als er al een bestaande pijnlijke ontsteking is. Misschien kriebelt of prikkelt het een beetje bij het afnemen van de afscheiding.

Geheimhouding!
Het maken van een fluor analyse is evenals alle overige diensten die Stichting Lobi aanbiedt prive.  Geheimhouding van het personeel is gegarandeerd en u mag zich gerust op uw gemak voelen.

Hoe wordt de diagnose gesteld?
De diagnose wordt doorgaans gesteld op basis van

  1. het vraaggesprek
  2. het vaginaal onderzoek
  3. het microscopisch onderzoek van de afscheiding (dat verricht wordt door een chemisch analist).

Wanneer krijgt u het resultaat?
Het voordeel van de fluoranalyse is dat er meteen gezien kan worden als er een ontsteking in de vagina is en wat de mogelijke oorzaak ervan is. 
Binnen 30 minuten kunt u beschikken over uw resultaat.

Wat als het onderzoeksresultaat aangeeft dat er sprake is van een van de bovenstaande ontstekingen?
U kunt bij Stichting Lobi de arts consulteren, of u kunt ook het resultaat meekrijgen voor uw eigen huisarts voor verdere behandeling.

Behandeling
Indien er sprake is van normale afscheiding behoeft dit geen verdere behandeling. Vaginale afscheiding die gepaard gaat met een infectie moet echter wel worden behandeld. Wanneer het gaat om een Trichomonas infectie (dit is een seksueel overdraagbare aandoening) moet ook uw (seksuele) partner mee behandeld worden.

Let wel!

  • Indien u antibiotica  en /of vaginale creme of vaginale zetpillen heeft gebruikt, zal het resultaat mogelijk NIET betrouwbaar zijn, want deze kunnen het resultaat beïnvloeden. (2 weken nadat u gestopt bent is okay)
  • Fluor analyse is geen Seksueel Overdraagbare Infectie onderzoek en geeft ook geen HIV uitslag. Indien u risico gelopen denkt te hebben, is het raadzaam om een HIV test te doen of een specifieke SOA tets  (gonorrhoe of chlamydia bijvoorbeeld)
  • De vagina van binnen wassen met zeep mag niet. Het is voldoende de schaamstreek onder de douche met (lauw) water af te spoelen en deppend af te drogen.
  • Vaginale spoelingen en -deodorant kunnen de vagina irriteren en worden daarom afgeraden.
  • Veeg uzelf na de ontlasting altijd van voren naar achteren af.
  • Gebruik liever geen nylon ondergoed en liever geen inlegkruisjes. Zo voorkomt u een warme omgeving in de vagina, waarin schimmels en bacteriën zich thuisvoelen en om te voorkomen dat de afscheiding erger wordt.
  • Krab bij jeuk zo min mogelijk. Het tere weefsel rond de vagina beschadigt gemakkelijk.
  • Vrijen terwijl de vagina nog droog is, kan het slijmvlies irriteren. Laat de vagina eerst vochtig worden of gebruik een glijmiddel bij het vrijen.
  • Gebruik een condoom als u niet altijd met dezelfde partner vrijt, om een seksueel overdraagbare aandoening te voorkomen.

Contact Ons


Openingstijden:
Ma t/m Vr: 07:15 – 14:00u

Fajalobistraat 16

(597) 400444

lobi@lobisuriname.org

Hoe vindt u onze website?

Hoe vindt u onze website?

Flickr Gallery