Wat u moet weten over baarmoederhalskanker.

  1. Baarmoederhalskanker wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door het Human Pappiloma Virus (HPV-virus). Het risico op ontwikkelen van baarmoederhalskanker wordt groter indien de infectie met het HPV-virus langer blijft aanhouden (chronisch wordt). Het HPV-virus wordt overgedragen tijdens seksueel contact. Tijdens ons leven zullen we vaker seksueel contact hebben en wij zullen dan ook vaker geïnfecteerd worden met het virus.
  2. Na langdurige infectie met het HPV-virus ontstaan er afwijkingen in de cellen in de baarmoedermond die zich eerst ontwikkelen tot een voorfase van baarmoederhalskanker. Dit proces duurt 10 tot 20 jaren voordat baarmoederhalskanker ontstaat. (zie WHO overzicht hieronder).
  3. Baarmoederhalskanker kunt u dus zelf voorkomen. Hoe? Door het laten uitvoeren van een uitstrijkje. Met het uitstrijkje kunnen we de voorfase van baarmoederhalskanker ontdekken.
  4. Voorfase van baarmoederhalskanker tijdig ontdekt en behandelt, geeft kans op 100% genezing.
  5. Doordat we vaker geïnfecteerd worden met het HPV-virus, is regelmatig onderzoek c.q. het regelmatig doen van een uitstrijkje noodzakelijk.
  6. Vrouwen met een HIV-infectie hebben een grotere kans op het ontwikkelen van baarmoederhalskanker. Bij deze vrouwen verloopt het proces tot daadwerkelijke ontwikkeling van baarmoederhalskanker sneller dan de 10 – 20 jaar.

Let op:
Tijdens de voorfase van baarmoederhalskanker, wanneer er nog geen sprake is van kanker, komen er meestal geen klachten voor. Vrouwen denken dan dat ze gezond zijn en zien zij het belang van screenen niet in.  Tegen de tijd dat er klachten optreden kan het al te laat zijn. Wees er dus vroeg bij om te screenen.

Veel mannen en vrouwen denken dat screenen alleen bedoeld is voor vrouwen die meerdere partners hebben. Vrouwen die (minimaal drie jaren) seksueel actief zijn, ook al hebben zij slechts 1 partner, lopen risico om baarmoederhalskanker te krijgen en moeten dus komen screenen.

 

Contact Ons


Openingstijden:
Ma t/m Vr: 07:15 – 14:00u

Fajalobistraat 16

(597) 400444

lobi@lobisuriname.org

Hoe vindt u onze website?

Hoe vindt u onze website?

Flickr Gallery