Voorkomen is beter dan genezen 

05-02-2018 
Baarmoeder halskanker komt het meest voor bij vrouwen in de leeftijdsklasse 30 en 49 jaar.

De directeur geeft aan dat het een van de weinige kankersoorten is die voorkomen kan worden. Het betekend dat geen enkele vrouw in Suriname dood hoeft te gaan aan baarmoederhalskanker. Uit de situatie analyse blijkt dat 80 procent van de Surinaamse vrouwen de oncoloog laat consulteren.

Kenneth Slijngaard, assistant medische dienst van Stichting Lobi legt uit dat baarmoederhalskanker een kankersoort is die zowel in de baarmoedermond als hals voorkomt. Vaker denken mensen dat baarmoederhalskanker een kankersoort is die in de hele baarmoeder voorkomt, Maar het is slechts in het begin gedeelte van de baarmoeder mond waar ook de ontwikkeling plaatsvindt.

Baarmoederhalskanker niet erfelijk
Deze vorm van kanker is niet erfelijk, deze wordt veroorzaakt door een virus dat veelal wordt overgebracht door sexuele omgang en komt voor bij vrouwen die sexueel actief zijn . “Baarmoederhalskanker kent geen ras, geen etniciteit, geen rijk en geen arm het kan voorkomen bij alle vrouwen die sexueel actief zijn”, benadrukt Slijngaard. De assistent medische dienst geeft verder aan, dat de onderzoekingen bij de stichting lobi niet gratis zijn. De stichting is een private organisatie en zij worden niet gesubsidieerd door de overheid. Voor personen die verzekerd zijn worden de verschillende onderzoeken gratis uitgevoerd omdat de verzekeringsmaatschappijen dit in hun pakket hebben.

Belang van een uitstrijkje
Bij een uitstrijkje worden met behulp van een borsteltje, cellen van de baarmoedermond afgenomen. De arts onderzoekt de cellen onder de microscoop. Aan een uitstrijkje is te zien of er aanwijzingen zijn voor baarmoederhalskanker.

Stichting lobi heeft ook een wetenschappelijk onderzoek gedaan om na te gaan wat de barrières zijn waarom vrouwen bang zijn om een onderzoek te doen. Uit het onderzoek is gebleken dat angst een grote rol speelt. Het gaat om angst voor het onderzoek, angst dat het pijnlijk gaat zijn, angst voor het resultaat of angst om gestigmatiseerd te worden.

Bandhoe raad surinaamse vrouwen aan om vroegtijdig een uitstrijkje te doen, omdat baarmoederhalskanker een kankersoort is die op het moment je geconfronteerd raakt met de pijnen, het in de meeste gevallen veel te laat is.

Bron: http://www.gov.sr/ministerie-van-volksgezondheid/actueel/voorkomen-is-beter-dan-genezen.aspx

Loop jij of je geliefde risico om baarmoederhalskanker te krijgen?

Voorfase van baarmoederhalskanker tijdig ontdekt en behandeld geeft 93% kans op overleving. Kom het onderzoek doen juist als u geen klachten hebt, want voorkomen is beter dan genezen! Blijf leven voor uw dierbaren! Vrouwen die nog nooit seksuele omgang hebben gehad of geen baarmoeder (meer) hebben, hoeven niet te komen voor het uitstrijkje.

Contact Ons


Openingstijden:
Ma t/m Vr: 07:15 – 14:00u

Fajalobistraat 16

(597) 400444

lobi@lobisuriname.org

Hoe vindt u onze website?

Hoe vindt u onze website?

Flickr Gallery